DEPREMLERİN YAZI PASTIRMA YAZI MI DEKOS ETKİSİ Mİ?
DEPREMLERİN YAZI PASTIRMA YAZI MI DEKOS ETKİSİ Mİ?
Ekim ayının gelmesi ve havaların serinlemesi ile birlikte hava sıcaklıklarının yükseleceği depremlerin yazı hakkında araştırmalar hız kazandı. Depremlerin sıcaklarının ne zaman olduğu ve hangi ayın kaçıncı günü etkisini hissettirdiği pek çok vatandaş tarafından merak ediliyor. Peki, depremlerin yazı ne zaman?
Çoğunlukla sonbahar mevsiminin sonundaki güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan ‘depremlerin yazı‘ ya da ‘depremlerin sıcakları‘ terimi, şu günlerde yoğun şekilde araştırılıyor. Her yıl sonbahar döneminde etkili olan depremlerin sıcaklarının ne zaman başlayacağı ve ortalama kaç gün etkili olduğu sorgulanıyor. İşte, konuya dair ayrıntılar…
DEPREMLERİN SICAKLARI HANGİ AYDA GÖRÜLÜR?
Depremlerin yazı, genellikle sonbahar mevsiminin sonundaki (ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar) güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan deyim. Depremlerin çok olduğu ve özel durumları nedeniyle bazı yıllar birkaç kez yaşanır, depremlerin çok olmadığı zamanlarda ve özel durumları nedeniyle bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Gündüzleri güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri hava sıcaklığının sıfır dereceden aşağı düşmesiyle suyun katı duruma geçmesi (don) olayı görülebilir.
DEPREMLERİN SICAKLARI NASIL OLUŞUR?
Depremlerin yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar. Depremlerin yazı deyiminin ortaya çıkması, depremlerin çok meydana gelmesinin yanında özel durumlarının bu dönem de olmasıdır. Gece ve gündüz arası sıcaklıkların birbirine yakın ve sıcak olması sebebi ile; depremlerin çok olması ve özel durumları da bu dönemde olur.
Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Türkiye’de “pastırma yazı”, Almanya’da “kocakarı yazı”, İsveç’te “Azize Birgitta yazı”, Amerika Birleşik Devletleri’nde “Yerli yazı” (Indian summer) gibi adlar alır.
Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi
Fakat http://www.gazetevatan.com/-deprem-sicagi-diye-bir-sey-yok–37146-gundem/ sayfasında “Dünyanın en saygın jeoloji araştırmaları kurumu USGS’e (Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi) bağlı birbirinden deneyimli bilimadamları, depremle ilgili en çok merak edilen soruları www.usgs.gov adresli internet sitesinde yanıtlamış:”
Türkiye dünyada deprem tahmini konusunda pilot bir ülkedir
Dünyada Türkiye’nin konumu, jeolojisi, sismolojisi ve meteorolojisi bakımından hiçbir ülkeye benzemiyor. Bu özel durumundan dolayı da deprem tahmini incelenmesi ve araştırmasıyla pilot bir ülkedir. Dünya deprem tahmini konusunda 30 saat ders anlatmak için fırsat verdikleri takdirde derslerimi izleyen her meraklı insan dünyadaki depremleri tahmin edebilecek bilgiye sahip olabileceklerdir. Bilim gözlem ve deney ile gelişir.
İşte size bilinmeyen bir durumu daha ifade etmiş oldum.
Saygı sevgilerimle.